Haber

Ticarete ilişkin düzenlemeleri içeren ‘torba kanun’ Resmi Gazete’de yayımlandı.

Perakende ticarette haksız ticari uygulamaların önlenmesi amacıyla caydırıcı idari para cezaları uygulanacaktır.

“?????????Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı. Gazete ve yürürlüğe girdi.

Kanuna göre, serbest bölgelerde kullanıcıların ihtiyacı olan doğal gaz altyapısını kurmak, işletmek, kamu ve özel kuruluşlardan doğal gaz satın almak ve bölge içinde dağıtmak ve satmak işletmecinin yetki ve sorumluluğunda olacaktır. . İşletmecinin izni olmadan başka bir yerden doğalgaz ihtiyacı karşılanamaz ve bu hedefle tek başına tesis kurulamaz.

İşletmecinin talebi ve bölgede faaliyet gösteren doğal gaz dağıtım şirketinin kabulü üzerine doğal gaz dağıtım şirketleri, Enerji Piyasası Mevzuatı ile belirlenen şartlar kapsamında serbest bölge içerisinde doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunabilecektir. Belediye, serbest bölgelerdeki şebekeye yatırım yaparak veya kurulu şebekeyi kendi mülkiyetine geçirerek.

Vergi mükellefiyeti bilgileri kapatılan ticaret ve sanayi odası ile borsa üyelerinin üyelikleri askıya alınabilir. Her yılın Ocak ayında güncelleme çalışması yapan odalar, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alacakları kapalı yükümlülük bilgilerine istinaden ilgili üyeyi yönetim kurulu kararı ile görevden uzaklaştırabilecek ve aidat tahakkukunu durdurabilecektir.

Lisanslı depo işletmeleri için lisans süreleri artırıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu, toplam bedeli yüzde 50’yi geçmeyen taahhüt ve feri borçlar için odalar ve borsa meclislerince belirlenebilecek üst sınırı belirleyebilecek. brüt asgari fiyatın üzerinde olan ve zamanaşımı süresi bir yıldan az olan.

TOBB’un yıllık gelirinin %2’si, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı ve TOBB ekonomiTeknoloji ve Teknoloji Üniversitesi’nin ihtiyaçları için kullanılacak devir için 15 yıl olarak belirlenen süre 25 yıla çıkarıldı.

Yasa ile Ticaret Bakanlığınca 2 yıl süreyle ruhsat verilen antrepolara verilen ruhsatların süresi 3 yıla çıkarılacak.

Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları genel kurulları, noter kanalıyla yapılacak başvuru üzerine, gündem ve beşte ikisinin noter tasdikli imzaları ile hazırlanacak tutanakla yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılır. genel kurul üyeleri.

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Olan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girmesinden önce, tahsisli işyerlerini kullanan mevcut tahsis sahiplerine 12 yıllık kiracılık hakkı tanınmıştır. toptancı halleri 18 yıla çıkarılacak.

Haksız iş uygulamalarının önlenmesi

Kanuna göre perakende ticarette haksız ticari uygulama yapılamaz. Üreticiler, tedarikçiler ve perakende işletmeler arasındaki ticari çıkarlarda, taraflardan birinin diğer tarafın ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan, makul karar verme kabiliyetini azaltan veya kendisinin kurduğu ticari bir bağlantıya taraf olmasına neden olan faaliyetleri Olağan kurallara taraf olmayacağı haksız ticari uygulama olarak değerlendirilecektir.

Haksız ticari uygulama olarak tanımlanan faaliyetler aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

“Kalite standartlarının sağlanması amacıyla, sözleşmede yer alan şartlar dışında herhangi bir gerçek veya tüzel kişiden mal veya hizmet alımına zorlanması. Kampanya ile satış yapmak istemeyen tarafa kampanya bedelinin yansıtılması. Tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ticari menfaatin şartları yazılı veya elektronik ortamda yapılacak sözleşme ile belirlenir.” Karşı taraf aleyhine tek taraflı değişiklik yapılmasına izin veren veya açık ve anlaşılır olmayan kararları sözleşmeye dahil etmek, Mağaza açma ve tadilat, ciro açığı, banka ve kredi kartı katılma payı adı altında ücret almak ve diğer isimlerle iş talebini doğrudan etkileyen herhangi bir hizmet vermese de. sözleşmede verilen hizmetin türü ve hizmet bedelinin fiyatı veya oranı belirtilmemekle birlikte prim ve mükafat almak veya prim ve mükafat almak. Karşı tarafın kusurundan kaynaklanan haller hariç Ürün teslim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulursa, 30 gün içinde iptal edin. Karşı tarafın kusurundan kaynaklanan durumlar hariç, üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilecek tarım ve gıda işlerinin tesliminden veya mülkiyet süresinden sonra bozulma veya kaybolma maliyetlerinin yansıtılması. Bozulmuş gıdalarda ayıbı ispat yükü siparişi iptal eden veya bedelini karşı tarafa yansıtan kişiye ait olacaktır.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklik 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bozulabilir işler için ödemeler

Kanuna göre üreticiler, tedarikçiler ve perakende işletmeler arasındaki ticari bağlardan doğan ödemelerin sözleşmede belirtilen süreler içinde yapılması esas olacaktır.

Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünleri için ödeme süresi, alacaklının küçük ölçekli işletme olması, borçlunun orta veya büyük ölçekli işletme olması veya alacaklının borçlu olması halinde 30 günü geçemez. orta ölçekli işletme, borçlu büyük ölçekli işletme ise diğer hallerde 45 gündür.

30 gün içinde bozulabilecek tarım ve gıda ürünleri dışında kalan tarım ve gıda ürünleri için ödeme süresi, alacaklının küçük işletme, borçlunun orta veya büyük ölçekli işletme veya alacaklı olması halinde 60 gün ile sınırlandırılacak. orta ölçekli bir işletme, borçlu ise büyük ölçekli bir işletmedir. Bu Yönetmelikte belirtilen süreler, teslim veya mülkiyetin devri tarihinden hangisi önce gelirse esas alınarak hesaplanacaktır. Ödemenin süresi içinde yapıldığını ispat yükü borçluya aittir.

Söz konusu yönetmeliğin yürürlük tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.

Alışveriş merkezlerindeki ortak alanlar

Alışveriş merkezlerindeki ortak alanların elektrik, su, doğalgaz, yenilenmeyen bakım, onarım, güvenlik ve temizlik giderleri gibi aynı alışveriş merkezine ait olmayan giderler ile bordro harcına ilişkin giderler fiilen burada çalışan idari işçi ortak gider olacaktır. Bu harcamalar için sadece alışveriş merkezindeki perakende işyerlerinden katılma payı alınabilir. Reklam, pazarlama ve danışmanlık gibi ortak tüketim niteliği taşımayan giderler ile belgelendirilmeyen giderler için ücret alınmayacaktır.

Kiralama, reklam, pazarlama, kültür ve sanat faaliyetleri ile diğer ortak kullanım alanı gelirlerinden elde edilecek her türlü gelirler ile ortak tüketim ve katılma paylarından elde edilecek avanslar ortak gelir olacaktır. Ortak giderler için ortak gelirler kullanılacaktır.

AVM sahibi veya idaresi her yıl bir önceki yıla ait ortak gelir ve tüketim raporu hazırlayarak AVM’deki perakende işyerlerine gönderecek. Raporda, ortak gelir ve giderlerin türü ve tutarları ile her bir perakende işletmesinden alınması gereken ortak gider katılma paylarına ilişkin bakanlıkça gerekli görülen diğer bilgilere yer verilir.

Haksız ticari uygulamaların önlenmesi amacıyla caydırıcı idari para cezası uygulanacaktır.

Kanun yürürlüğe girmeden önce, perakende işletmelerinin alışveriş merkezindeki reklam, pazarlama ve danışmanlık gibi harcamalar için talepte bulunmalarına imkan veren ve bu sayının yayımı tarihinden önce oluşturulmuş sözleşme kararları, sözleşmenin süresi. Sözleşmenin sona ermesinden önce veya sonra sözleşmenin yenilenmesi veya süresinin uzatılmış sayılması hallerinde, söz konusu harcamalar için katılma payı alınamaz.

Yönetim giderlerinin alt kalemleri sözleşmelerde ayrıca belirtilmedikçe, perakende işyerlerinden yönetim gideri olarak sadece fiilen alışveriş merkezinde çalışan bordro idari işçisinin görevi ile ilgili giderleri için katılma payı alınabilir.

Perakende işletmelerin ödeyeceği katılma payları, bu işletmelerin satış alanlarının AVM satış alanına bölünmesi ile hesaplanacak.

habermucur.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu